Joop Mekke : Psychiatrisch verpleegkundige/hondengedragsdeskundige

Joop Mekke

Psychiatrisch verpleegkundige/hondengedragsdeskundige

Na het voltooien van de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in 1986 heeft Joop Mekke een aantal jaren als verpleegkundige en teamleider gewerkt in meerdere psychiatrische ziekenhuizen en verpleeghuizen. In dezelfde periode ontstond ook zijn passie voor het werken met honden. Op kynologisch gebied heeft Joop Mekke diverse opleidingen gevolgd van instructeur tot gedragsdeskundige.

Lees meer...

Vanaf 2003 heeft Joop beide werkvelden gecombineerd door als instructeur en later manager cliëntenzorg te gaan werken bij Stichting Hulphond Nederland. Daar heeft hij 6 jaar gewerkt en onder meer de pilot voor het opleiden van epilepsiehonden mee opgezet.

In 2009 startte Joop Mekke een eigen organisatie voor het opleiden van hulphonden bij mensen thuis. Hierbij leiden cursisten met fysieke beperkingen mede hun eigen hond op tot hulphond, epilepsiehond, signaalhond, psychiatrische hulphond en honden voor kinderen met autisme.

Naast deze werkzaamheden is Joop Mekke nog altijd werkzaam als verpleegkundige. Hij wil de kennis en ervaring van het werken met honden in de zorg en de meerwaarde die dit kan opleveren, graag delen met andere zorgprofessionals.
Hij geeft onder meer gastlessen op een MBO-opleiding voor toekomstige zorgverleners en is docent bij AAIAA en Stichting ZorgDier Nederland.

Debra Buttram : Bachelor in Science and Education

Debra Buttram

Bachelor in Science and Education

Debra Buttram (Bso: Bachelor in Science and Education) is afgestudeerd aan de Florida State University met een wetenschappelijke graad in Early Childhood Education, onderwijs voor jonge kinderen, met als specialisatie kinderen met een functionele beperking (handicap) of sociale beperking (1978). In 1990 verhuisde ze naar Italië en ging werken bij AIUCA, een organisatie vergelijkbaar met Stichting ZorgDier Nederland (www.zorgdier.nl).

Lees meer...

Hier heeft ze zich verdiept in het werken met hulphonden. In 1995 werd ze voor het Assistance Dog Institute (USA) officieel Service Dog Instructor.

Sinds 1994 is ze als ‘animal handler’ bezig in Animal Assisted Programmes en werd ze een Delta Society Pet Partner Instructor. Sinds 1997 is ze ook Delta Society Pet Partner Team Evaluator.

Debra Buttram is officieel afgevaardigd als ambassadeur namens Pet Partners (VS) in Europa.

Naast haar werk geeft ze les en ontwikkelt lesmateriaal ten behoeve van Animal Assisted Programmes en is momenteel de belangrijkste docent voor de Masteropleiding Animal Assisted Activities (AAA) en Animal Assisted Therapy (AAT) aan de universiteit van Perugia, Italië.

Debra Buttram is senior docent en adviseur opleidingen voor AAIAA.

Jan van Summeren : Directeur AAIAA

Jan van Summeren

Directeur AAIAA

Jan van Summeren houdt zich sinds 1998 bezig met onderzoek, organisatie, kwaliteit- en financieringsaspecten binnen organisaties die zich toeleggen op huisdier ondersteunde interventies. Als directeur van SOHO was hij initiatiefnemer van de fusie tussen drie hulphond organisaties tot Stichting Hulphond Nederland en in 2000 realiseerde hij de AWBZ financiering voor hulphonden in Nederland.

Lees meer...

In 2001 nam hij het initiatief tot de oprichting van Stichting ZorgDier Nederland (www.zorgdier.nl), een organisatie die zich bezig houdt met de ontwikkeling en implementatie van duurzame, veilige en verantwoorde ZorgDier-projecten (AAA, AAT) binnen zorginstellingen. Sinds de oprichting zijn reeds 240 vrijwillige ZorgDier-teams (begeleiders met gescreende huisdieren) en tientallen stafmedewerkers van instellingen door ZorgDier opgeleid.

Jan van Summeren is mede-oprichter van ADEu (Assistance Dogs Europe) en kwartiermaker/medeoprichter en oud-voorzitter van de beroepsorganisatie Stichting AAIZOO (www.aaizoo-ned.nl). Hij was mede-initiatiefnemer en congrescoördinator van ‘Gek met dieren!’ (www.gekmetdieren.nl) over de rol van huisdieren in de psychiatrie op 12 juni 2007 en ‘Cirkel van Geweld’ (www.cirkelvangeweld.nl) over de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld op 27 mei 2009.

Jan van Summeren is sinds 2009 directeur van AAIAA, een gespecialiseerd bureau op het gebied van advies, onderzoek, onderwijs, financiering en ontwikkeling van A.A.I. projecten in Nederland.

Maike de Bont : Professioneel dierbegeleidster en instructrice

Maike de Bont

Professioneel dierbegeleidster en instructrice

Sinds 2008 tot heden verrichte Maike de Bont vrijwilligerswerk en volgde de interne opleiding tot praktijkinstructeur bij Stichting ZorgDier Nederland en AAIAA International. Tijdens deze periode is zij opgeleid tot professioneel dierbegeleidster met vijf katers en twee honden in diverse zorgpraktijken, zoals psychiatrie, forensische zorg, gehandicaptensector, ouderenzorg en speciaal onderwijs.

Lees meer...

Daarnaast is zij werkzaam als projectmedewerker bij diverse regionale zorgdierprojecten in Nederland. Voorts functioneert zij als promotieteam met haar katten en honden voor media activiteiten zoals radio, TV, vakbladen en kranten. Sinds 2009 is Maike bij AAIAA verantwoordelijk voor de contacten met zorgprofessionals en (aspirant) cursisten. In deze functie bereid zij zelfstandig cursussen voor en neemt deel aan de intakegesprekken met aspirant behandelaars en huisdierbegeleiders. Tevens organiseert en plant Maike de benodigde faciliteiten en draagt zorg voor het cursusmateriaal. Zij roostert docenten in en biedt hen ondersteuning tijdens de cursussen. Na de cursus organiseert zij de evaluaties, waarin de cursisten samen met hun huisdier moeten aantonen over voldoende capaciteit te beschikken om zelfstandig in praktijksituaties aan het werk te gaan. Maike adviseert zorgmedewerkers over een correcte toepassing van huisdier ondersteunde interventies en het vormen van de juiste combinaties met cliënten. Na de implementatie van een project bied zij ondersteuning tijdens workshops, bij persoonlijke begeleiding op de werkvloer en door advisering van het zorgpersoneel.

Onderzoek en innovatie
Sinds 2010 heeft Maike deelgenomen aan een innovatief experiment van ZorgDier ('Een kat in de markt') waarbij haar katten werden ingezet in de zorg. Zij heeft vier katers geselecteerd, gesocialiseerd en getraind waarmee zij inmiddels 3 jaar kwetsbare mensen in zorginstellingen bezoekt.

De afgelopen 4 jaar heeft Maike de basis gelegd voor haar eigen onderneming waardoor zij vanaf 2013 als zelfstandige huisdier ondersteunde activiteit, therapie en onderwijs aan behandelaars, zorginstellingen en speciaal onderwijs aanbiedt.

Laatste nieuws van AAIAA

Dier en Zorg
| Nieuws
De Haagse fractie van de Partij voor de Dieren heeft vandaag het initiatiefvoorstel ‘DierENZorg’ in de raadscommissie verdedigd. In het […]
ZorgDier afdeling jong dementerenden
| Nieuws
Stichting ZorgDier Nederland werft sinds 2003 vrijwillige eigenaren van huisdieren die na gedegen selectie en training wekelijks op bezoek gaan […]
ZorgDier in zorginstelling
| Nieuws
Inmiddels zijn de uitkomsten bekend van de enquête kwaliteit en kwantiteit van inzet gezelschapsdieren in zorg, welzijn, onderwijs en coaching […]